Puno keksa od jedne smjese

SASTOJCI (za osnovno tijesto):
- 400g oštrog brašna
- 400g mekog brašna
- 500g maslaca (može i pola margarin/pola maslac)
- 200g šećera
- 1 cijelo jaje
- 3 žumanjka
- 2 vanilin šećera


Ostali sastojci:
- mljeveni orasi, bademi ili lješnjaci
- malo kakaa
- marmelada
- mak
- kokos
- ribana korica limuna, naranče …

PRIPREMA:

Napraviti osnovno tijesto i podijeliti na više dijelova, ovisno o tome koliko vrsta kolača želite. Od ove smjese se mogu napraviti razne vrste kolača. Išleri od ove smjese se mogu napraviti ako se doda 50g mljevenih oraha. Od istog tijesta se mogu raditi razni oblici koji se mogu spajati pekmezom, čokoladnim kremama ili samo preliti čokoladom.

Za zvjezdice ili kolače koji se spajaju marmeladom je bolje dodati 50g mljevenih badema.

Dodavanjem kokosa u smjesu se mogu izraditi odlični prutići, koje je najbolje umočiti u tamnu ili bijelu čokoladu.

Od iste smjese se može i napraviti kolač 'Djedin brk'. U tijesto ne treba ništa dodavati, već se samo razvalja na tanko i premaže marmeladom. Krajevi se malo zarolaju, te se ostavi prostor u sredini za kremu. Krema od oraha se radi s 50g oraha koji se pomiješaju s malo vrelog mlijeka, 2 žlice šećera i malo ruma. Krema se rasporedi u sredinu rolade, te se sve zajedno peče. Dok se ispeku i ohlade, u sredinu se može naliti i čokoladna glazura. Verzija od maka se radi na isti način kao i s orasima, samo će nekima biti možda bolja bez čokoladne glazure.

Ovo tijesto je prikladno za svakakve kombinacije keksa, čak i za vanili kifle, za koje se samo dodaju orasi u masu.

Za medenjake u obliku tvrdih keksa dodati oko 50g raznih mljevenih orašastih plodova, te začin za medenjake. 

Mogu se ispeći i obični keksi, zatim ukrašavati bjelanjcima, čokoladom ili gotovim preljevima za kekse. 
  • Dostava na vaša vrata na području Zagreba i Bjelovara
  • Povoljne cijene
  • Kvalitetni proizvodi
  • Brza dostava
vrh stranice