Šunka u kruhu

SASTOJCI:
- 1kg šunke (dimljene)
- 700g mekog brašna
- 1 žličica soli
- 200ml toplog mlijeka
- 1 kvasac (svježi ili instant)
- 1 žličica šećera
- 50ml otopljenog maslaca
- 200-300ml mlake vode


PRIPREMA:
Šunku skuhajte na pola u vodi u koju ste dodali nekoliko režnjeva češnjaka, glavicu luka i papar u zrnu. Ostavite da se ohladi u vodi, zatim je ocijedite i osušite. Za tijesto prvo aktivirajte kvasac u toplom mlijeku sa žličicom šećera. Ako se za 10ak minuta zapjeni, onda je spreman za uporabu. Ako ne vidite promjene, onda morate ponoviti postupak sa drugim kvascem. U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol, te dodajte kvasac s mlijekom. Dodajte i otopljeni maslac te 200ml vode. Sve dobro zamijesite, po potrebi dolijte još vode ili brašna.
Ostavite 40ak minuta na toplom da udvostruči obujam, zatim ga premijesite. Nakon što se drugi put tijesto dignulo, razvaljajte tijesto i zamotajte šunku. Tako pripremljenu šunku stavite u posudu s poklopcem i ostavite još 20ak minuta da tijesto ponovo naraste.
Za to vrijeme ugrijte pećnicu na najvišu temperaturu zajedno sa posudom s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Nakon što je tijesto naraslo, premjestite ga u posudu u pećnicu, poklopite i pecite oko 40-50min. Nakon toga izvadite tijesto van, malo premažite kistom namočenim u vodi i vratite u pećnicu bez poklopca, te smanjite temperaturu na 200 stupnjeva. Pecite još 15ak minuta, te premazujte vodom svakih 5min. Nakon pečenja, pustite da se sve dobro ohladi.

  • Dostava na vaša vrata na području Zagreba i Bjelovara
  • Povoljne cijene
  • Kvalitetni proizvodi
  • Brza dostava
vrh stranice