Kako do savršenog biskvita?

Osnovni biskvit za torte i kolače je za neke najjednostavniji korak u pripremi kolača – dok je za druge pravi izazov! Donosimo vam korisne savjete i recept za obični biskvit koji će baš uvijek ispasti savršeno! 

 
RECEPT ZA BISKVIT:
- 3 jaja
- 130g šećera
- 200g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 1 cijeli prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 100ml ulja (suncokretovog)
- 100ml mlijeka
PRIPREMA: 
Za savršen biskvit, potrebno je prvo pjenasto umutiti jaja sa šećerom. U ovoj verziji biskvita nije potrebno raditi snijeg od bjelanjaka, što olakšava pripremu. Jaja pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom sve dok tragovi kristala šećera ne nestanu. U smjesu polako umiješajte ulje i mlijeko, zatim smanjite mikser na najmanju brzinu i postepeno dodajte suhe sastojke. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup (preporučuje se kalup promjera 24cm). Kalup se može obložiti papirom ili namazati margarinom/maslacem pa malo posipati brašnom. Biskvit stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Nakon 10 minuta pečenja uzmite vilicu i malo 'ispikajte' površinu biskvita kako bi se biskvit ravnomjerno dizao tijekom pečenja. Obavezno ostaviti biskvit da se ohladi prije vađenja iz kalupa. 

SAVJETI ZA NAJBOLJI BISKVIT:
- Glatko brašno je za spužvasti i rahli biskvit, dok oštro daje elastičnost. Oštro brašno je bolje koristiti za pripremu rolada. Slastičari preporučuju miješati oba u omjeru od 50/50. 
- Tijesto za biskvit se treba peći odmah nakon izrade – osim ako recept zahtjeva drugačije. 
- Za sočniji biskvit možete dodati naribanu jabuku u smjesu ili nekoliko žlica džema. 
- Verzija bez glutena se može napraviti vrlo lako – uz korištenje škrobnog brašna ili rižinog brašna.
- Čokoladni biskvit je daleko bolji ako se u njega doda ganache (samo smanjite količinu vrhnja).
- Suhi biskvit se uvijek da spasiti uz malo preljeva od voćnog sirupa, soka, kave ili likera. Smjesa za preljev treba biti slatka i topla. Izbjegavajte natapanje biskvita s čistom vodom i šećerom jer će to pokvariti okus vašeg kolača.  
  • Dostava na vaša vrata na području Zagreba i Bjelovara
  • Povoljne cijene
  • Kvalitetni proizvodi
  • Brza dostava
vrh stranice